carolinamedc.blogg.se

Prinsesstårtan

Kategori: Bakat

Frakten av tårta till Örebro gick supersmidigt! Hade den i en tårtbox (utan prinsesskronan och rosorna på) i bakluckan. Under den hade jag slagit in frysklampar i en fleecefilt och det höll kylan jättebra. Stortjejen var så stolt över sin tårta och fick självklart hjälpa till att skära :)
 
Fylld med mosade jordgubbar gräddkräm och grädde. Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan. 
Krona och vit ros är gjort av sugarpaste/flowerpaste. Spetsband gjort av sugarpaste.
 
 
 
 
Finn ett fel ;)

Stortjejen 3 år!

Kategori: Stortjejen

Idag blev min stora tjej tre år. Sjukt va tiden går snabbt, även fast det ibland känns som att hon skulle va ännu äldre.

Vi hade i alla fall mysigt firande med hennes mormor, morfar, moster och morbror nu på eftermiddagen och jag hade bakat så klart 😉 Bjöd på likadana bullar som vi hade på dopfikat, rosa och lila maränger, regnbågskakorna från förra blogginlägget och sen choklad/hallon cupcakes. Allt var riktigt barnkalasigt och Ponnyinspirerat efter stortjejens önskemål 😊

I morrn blir det mer firande men då tillsammans med min kusin som fyllt 15 år. Så i morrn ska jag upp i ottan för att förverkliga skruttans önskedrömstårta. En rosa tårta med prinsesskrona och blommor på 😉 Sen ska denna fraktas till Örebro utan att haverera, wish me luck!

Regnbågskakor!

Kategori: Bakat

Nu är projekt regnbågskaka klar :) Dom blev ganska fina för att va första gången men redan nu vet jag massa grejer som jag vill förbättra till nästa gång. Ikväll måste jag även baka tårtbotten och i morrn blir det projekt maränger. Det vankas 3-årskalas ;)
 

Dop för lillkillen

Kategori: Bakat

Igår så var det då dags att döpa lillkillen. Det var full rulle från morgon till kväll. Hela förmiddagen gick åt att förbereda kakor, tårta och allt sånt. Var lite nervös inför monteringen av tårtan och hade hela tiden en känsla av att NÅT skulle gå fel (det gör det ju alltid!) men det hela gick ganska smärtfritt och resultatet blev superbra! :) När tårtan va klar var det hopp in i duschen, sen fixa sig och pysa till kyrkan. På väg dit bajjade lillen å vid blöjbytet upptäcks att våtservetterna är glömda så det blev panikspring till toan för att roffa åt sig torklappar att städa lillen med. Sen blev det panikmatning och cermonin började med 5 minuters försening. Sen var han lugnet själv. Pep inte ens utan tittade nyfiket på allt i kyrkan och präst-Ellinor var ju väldigt spännande och sjöng så fint :)
 
Elvin och bästa Ellinor

Hela familjen

Snygga dojjs under klänningen

Trött kille somnade bums

Sen blev det fotografering och sen tog vi oss hem till barnens mormor och morfar för att dopfika lite. Bjöds på citronbullar, chokladkakor med piffigt strössel, blåbär/mörkchokladkakor och kokos/lime kakor med vit choklad. Och så den fina tårtan så klart. Vanlig tårtbotten med lemoncurdgrädde och hallonmousse. Spackalde tårtan med vaniljsmörkräm och täckte med marsipan. Den blev mumma!
 
Fikadags

Dricka till törstiga gäster

Elvins doptårta
 
Hela kalajset var supermys och dagen var jättefin. Lillkillen fick många fina presenter som verkligen var uppskattade :) Efter lite städning och middagsintag av stortjejen packade vi våra papperkassar och drog oss hemåt igen. Barnen däckade rätt snabbt och så även mamman nån timme senare. En uttröttande men fantastiskt härlig dag!

Trött förskoletjej

Kategori: Stortjejen

Idag va första dagen på nya avdelningen på föris för stortjejen. Hon måste haft en bra och aktiv dag eftersom hon 20 minuter efter hemkomst intar det här läget:

Tremånaderskillen

Kategori: Lillkillen

Idag blir vår stora lilla kille tre månder :) Det firade han med att för första fången rulla från rygg till mage! Stolt mamma bakom tangentbordet, ja visst! Tänk att en sån liten grej är ett stort utvecklingssteg för en ny liten människa :) Nu väntar vi bara på att han ska göra om det så att pappa kan få se hur duktig han är ^^

Kolamaränger!

Kategori: Bakat

En va mina passioner i sommar har varit maräng. Den allra bästa av de många marängvariationerna jag gjort är helt klart kolamaränger! Det finns en hel del olika recept på kolamaränger men jag måste nog säga att jag vridit upp volymen lite ;) Istället för att använda vanlig kolasås eller muscovadosocker (som jag tycker gör marängerna, om möjligt ännu sötare) så använder jag kondenserad mjölk (som man kokar till kolasås) och bara lite grann Philadelphia. Dom blir galet goda och har en riktigt ordentlig kolasmak! Tänkte va hyvens å dela med mig av detta mumsiga recept ;)
 
Du behöver (till ca. 2 plåtar):

1 burk sötad kondenserad mjölk
4 äggvitor
300g (3.5 dl) socker
Några droppar citronsaft
Ca. 2 tsk. naturell Philadelphia
 
Gör så här:

Ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk. Försök också att få bort så mycket av limmet som möjligt från burken då det annars fastnar i kastrullen. Ställ burken i en kastrull (en bamsestor en) och täck konservburken helt med vatten. Koka upp och sänk sen värmen så att vattnet endast sjuder. Det är väldigt viktigt att burken alltid är helt täckt med vatten och man behöver fylla på flera gångner under kokningen. Burken ska sen sjudas i tre timmar så det är bra om man gör det dagen innan man vill använda innehållet (som blir Dulche de Leche, fantastiskt god kolasås). När det kokat färdigt så häll av vattnet och ta upp burken ur kastrullen och låt svalna helt. Jag brukar koka på kvällen och låta den svanla under natten.
 
När det sen blir dags att använda kolasåsen så öppna burken och skopa ur hälften av innehållet och lägg i en skål tillsammans med cirka 1,5-2 msk Philadelphia (philadelphian gör så att kolan blir lättare att blanda i marängsmeten). Vispa ihop med elvisp till en slät kräm.
 
Dags för marängsmet! Förbered en glas- eller metallbunke ovanpå en kastrull med lite vatten i. Vattnet ska man sedan sjuda medan skålen står ovanpå. Innan du sätter skålen på kastrullen så ha i 4 äggvitor och 300g socker, samt några droppar citronsaft. Sätt sedan bunken på kastrullen och börja vispa med elvisp. Detta moment kan ta ganska lång tid men man ska vispa till en ganska hård maräng, hårda toppar ska bildas när man lyfter upp vispen (de ska inte falla ihop utan stannan i samma position). Jag brukar vispa maräng ovanpå ett "vattenbad" för att lättare lösa upp sockret i smeten så att den blir len och slät utan sockerknaster i. 
 
När marängen är klar, ta bort skålen från kastrullen och häll kolasmeten över marängsmeten. Vänd sen försiktigt runt detta några gångner med en slev eller slickepott. Det ska inte blandas helt utan vara lite randigt liksom. Tjoffa sen ner smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa fina maränger i valfri storlek på bakplåtspapper. Jag brukar spritsa ganska så normalstorlek med stjärntyll. När jag spristar vrider jag lite på spritspåsen för att få en lite roligare effekt ;) Man kan även göra minimaränger eller marängberg. Sen behöver man ju så klart inte spritsa marängerna, man kan lika gärna bara klicka upp smeten på papper med sked.
 
När marängerna är färdigfixade på plåt så ska de in i ugnen. Själv har jag ingen varmluftsugn så det tar ganska lång tid men det är det värt ;) 100 grader i cirka 5 timmar för normalstora maränger, gör du små blir tiden i ugnen kortare, även om du vill ha lite segare maränger så får man korta ner tiden. Det man ska tänka på är att inte ha ugnsluckan helt stängd utan lite på glänt. Jag brukar lägga två grytlappar på varandra och vika på mitten, sen stoppar jag dom i ena hörnet för att få en springa mellan luckan och ugnen. Man kan tjuvsmaka lite under tiden för att se när man tycker de är lagom gräddade/lagom sega och så vidare ;)
 
När man är nöjd så tar man ut marängerna och låter svalna. Stoppa sen in dom så snabbt som möjligt i lufttät burk för att bevara den hårda ytan eller mumsa på dom på en gång!