carolinamedc.blogg.se

Nya vinterdojs

Kategori: Vinter

Har införskaffat mig nya vinterskor också. Inte såna där praktiska kängor som kostar långt över 1000 kr men ett par varma, mysiga och lättpåtagna stövlar. Dyra skor som håller länge får bli nästa års projekt ;) Är rätt nöjd med mitt köp, fattas bara ett par extra fleecesulor att stoppa i så ska nog fossingarna hålla sig varma även denna vinter!
 
(Don't mind the baby ;p)

Juliga biskvier

Kategori: Bakat

Julnörd som jag är så försöker jag hela sista delen av november och hela december göra så mycket julrelaterat som möjligt. Hade mandelmassa kvar från förra omgången biskvier så jag tänkte mig att pepparkaksbiskvier måste väl va gott? Jo men visst var det det! Och eftersom det snart är jul så måste man ju va snäll, så snäll att jag bjuder på receptet ;)
 
Bottnar:

200g mandelmassa
80g strösocker
55 g äggvita
 
Gör så här:
 
Dela mandelmassan i mindre bitar och lägg i en skål/bunke/blandare (har du elvisp kan det vara bra att riva mandelmassan). Tillsätt strösocker och blanda ihop till en grynig massa (har du blandare använd vingen). Häll sedan i äggvitan succesivt under omrörning och blanda till en slät massa. Fyll en spritspåse med stor, rund tyll eller utan och spritsa ca. 4 cm i diameter stora rundlar (platta till den lilla toppen som ofta blir. Ta lite vatten på fingret så kladdar det inte). Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Dom ska bli lätt gyllene.
 
Smörkräm:
 
125g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad
1 äggula
Pepparkakskrydda efter smak (jag gjorde min egen med kanel, ingefära, kardemumma, nejlika och lite muskot men vanlig köpekrydda funkar också)
 
Gör så här:
 
Smält chokladen och låt den svalna av. Vispa smöret fluffig samtidigt som du siktar ihop florsocker, vaniljsocker och pepparkakskrydda. Tillsätt florsockret skedvis under vispning. Separera ägget och ha i äggulan, även den samtidigt som du vispar. Dags för chokladen. Häll ner den i smeten när du vispar på låg hastighet. Fortsätt vispa på hög hastighet 5-10 min för att få krämen så där fluffig som man vill ha den.
 
Montering:
 
Ta loss de svala bottnarna från bakplåtspappret och vänd dom med platta sidan uppåt. Skeda, spritsa eller stryk på smörkrämen toppigt eller bulligt på bottnarna. Ställ i kyl i nån timme så att smörkrämen sätter sig. Smält sedan 200 g choklad (här kan man välja att temperera chokladen om man vill men det behövs inte) i micro eller ovanpå vattenbad. Doppa sedan biskvierna rakt ner i chokladen så att de får en jämn kant runt om. När du lyfter upp kakan från chokladen kan du fortsätta hålla den upp och ner för att sedan snurra den i en cirkelrörelse för att få bort överflödig choklad så att den inte droppar när man vänder den åt rätt håll :) När alla är doppade ställ in dom i kylen igen tills chokladen stelnat, ät sedan upp dom eller var sådär juligt snäll och bjud en vän, en granne eller nån annan på en kaka eller två ;)
 

Juleskum

Kategori: Provsmakat

Jippie, ännu en nyhet :) Hittade årets smak på Cloettas Juleskum, vilken var vinteräpple. Den var helt okej men än så länge är det ingen av specialsmakerna som varit bättre än orginalsmaken. Det är trots allt den som smakar riktigt juligt och den man häller upp i godisskålen på julen! :)

Lillkillen 6 månader

Kategori: Lillkillen

Ja det är ju några dagar sen han blev 6 månader men det facket kommer han ju ligga i till den 6 december så rubriken stämmer ju ändå ;)

6 månader alltså. Ett halvt år. Min lille skrutt är nu ett halvt år och jag ser förundrat på hur han växer och lär dig nya saker, blir en egen liten person. Jag ser förundrat på och undrar så där klyschigt vart tiden tar vägen! Nu kan han en massa saker min lille skrutt. Han kan skrika väldigt högt, sitta själv, rulla runt och runt och runt för att komma dit han vill men även dra sig framåt på mage. Han kan dra bort saker som hamnar över fejset, suga på sina tår, plaska i badkaret, äta mat (inte själv då 😉), göra ett speciellt ljud när han tycker det är orättvist att jag äter på nåt och han inte får smaka, pussas, leka med sina öron, få övernaturligt långa armar för att nå saker och dessutom vara superduper gölligöllig hela tiden!

Älskade lille vän, tänk att du en dag kommer va lika stor som din syster...men hey, det tänker vi inte på riktigt än, nu är du mammas lilla bebis ❤

Mintchoklad cupcakes

Kategori: Bakat

Idag blev det mer cupcakes. Skulle åka och fika hos svärmor så jag bakade lite att ta med. Tar alla tillfällen i akt för att baka ;) Den här gången blev det minchoklad cupcakes. Det lätaste sättet (tycker jag) att variera chokladcupcakes är att använda olika chokladsorter i smeten. Ljus, mörk, mint, hallon, apelsin...man kan göra nästan vad som helst :) Passade även på att prova nya Philadelphia Marabou. Den vispade jag med lite florsocker och gjorde topping avoch spritsade sen på den med en liten stjärntyll. Pyntade också med Tutti Frutti Crush.
 

Halloween cupcakes

Kategori: Bakat

Mer temabakat blev det till halloween, har inte hunnit blogga om det bara :p Det blev chokladcupcakes med cream cheese frosting också. Dom ena dekorerades med spindelnät och de andra med spöken. Spindelnätet gjorde jag med choklad. Först kladdade jag på lite frosting och sen doppade jag cirkelutstickare i smält choklad och gjorde liksom tre olika stora ringar på cupcaken. Efter det tog jag en grillpinne, doppade i lite choklad och drog lätt genom ringarna för att bilda spindelnätet. Easy peasy! ;) Spökena spitsade jag med en stor, rund tyll. Armarna gjorde jag med en liten kronbladstyll och chokladögonen duttade jag dit me en tandpetare.