Kolamaränger!
Kategori: Bakat
En va mina passioner i sommar har varit maräng. Den allra bästa av de många marängvariationerna jag gjort är helt klart kolamaränger! Det finns en hel del olika recept på kolamaränger men jag måste nog säga att jag vridit upp volymen lite ;) Istället för att använda vanlig kolasås eller muscovadosocker (som jag tycker gör marängerna, om möjligt ännu sötare) så använder jag kondenserad mjölk (som man kokar till kolasås) och bara lite grann Philadelphia. Dom blir galet goda och har en riktigt ordentlig kolasmak! Tänkte va hyvens å dela med mig av detta mumsiga recept ;)
Du behöver (till ca. 2 plåtar):
1 burk sötad kondenserad mjölk
4 äggvitor
300g (3.5 dl) socker
Några droppar citronsaft
Ca. 2 tsk. naturell Philadelphia
Gör så här:
Ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk. Försök också att få bort så mycket av limmet som möjligt från burken då det annars fastnar i kastrullen. Ställ burken i en kastrull (en bamsestor en) och täck konservburken helt med vatten. Koka upp och sänk sen värmen så att vattnet endast sjuder. Det är väldigt viktigt att burken alltid är helt täckt med vatten och man behöver fylla på flera gångner under kokningen. Burken ska sen sjudas i tre timmar så det är bra om man gör det dagen innan man vill använda innehållet (som blir Dulche de Leche, fantastiskt god kolasås). När det kokat färdigt så häll av vattnet och ta upp burken ur kastrullen och låt svalna helt. Jag brukar koka på kvällen och låta den svanla under natten.
När det sen blir dags att använda kolasåsen så öppna burken och skopa ur hälften av innehållet och lägg i en skål tillsammans med cirka 1,5-2 msk Philadelphia (philadelphian gör så att kolan blir lättare att blanda i marängsmeten). Vispa ihop med elvisp till en slät kräm.
Dags för marängsmet! Förbered en glas- eller metallbunke ovanpå en kastrull med lite vatten i. Vattnet ska man sedan sjuda medan skålen står ovanpå. Innan du sätter skålen på kastrullen så ha i 4 äggvitor och 300g socker, samt några droppar citronsaft. Sätt sedan bunken på kastrullen och börja vispa med elvisp. Detta moment kan ta ganska lång tid men man ska vispa till en ganska hård maräng, hårda toppar ska bildas när man lyfter upp vispen (de ska inte falla ihop utan stannan i samma position). Jag brukar vispa maräng ovanpå ett "vattenbad" för att lättare lösa upp sockret i smeten så att den blir len och slät utan sockerknaster i.
När marängen är klar, ta bort skålen från kastrullen och häll kolasmeten över marängsmeten. Vänd sen försiktigt runt detta några gångner med en slev eller slickepott. Det ska inte blandas helt utan vara lite randigt liksom. Tjoffa sen ner smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa fina maränger i valfri storlek på bakplåtspapper. Jag brukar spritsa ganska så normalstorlek med stjärntyll. När jag spristar vrider jag lite på spritspåsen för att få en lite roligare effekt ;) Man kan även göra minimaränger eller marängberg. Sen behöver man ju så klart inte spritsa marängerna, man kan lika gärna bara klicka upp smeten på papper med sked.
När marängerna är färdigfixade på plåt så ska de in i ugnen. Själv har jag ingen varmluftsugn så det tar ganska lång tid men det är det värt ;) 100 grader i cirka 5 timmar för normalstora maränger, gör du små blir tiden i ugnen kortare, även om du vill ha lite segare maränger så får man korta ner tiden. Det man ska tänka på är att inte ha ugnsluckan helt stängd utan lite på glänt. Jag brukar lägga två grytlappar på varandra och vika på mitten, sen stoppar jag dom i ena hörnet för att få en springa mellan luckan och ugnen. Man kan tjuvsmaka lite under tiden för att se när man tycker de är lagom gräddade/lagom sega och så vidare ;)
När man är nöjd så tar man ut marängerna och låter svalna. Stoppa sen in dom så snabbt som möjligt i lufttät burk för att bevara den hårda ytan eller mumsa på dom på en gång!

